21 Ağustos - 2 Eylül PDC // Çanakkale

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni Iraz Candaş’ın vereceği kurs; 21 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleşecek.

PDC (Permaculture Design Certificate – Permakültür Tasarım Sertifikası) kursu:

Permakültür Tasarım Sertifikası kursu toplam 72 saatlik bir müfredatın işlendiği, uluslararası geçerliliği olan bir kurstur. İki hafta (13 gün) süren kurs, katılımcıların Permakültür Tasarım Sertifikası almasıyla sonuçlanır. Permakültür hareketini başlatan Bill Mollison tarafından konulmuş olan ilkeler doğrultusunda Permakültür tasarımına bir giriş sağlar.

Bir PDC (Permakültür Tasarım Sertifikası) permakültür alanında yapılacak çalışmalar için gerekli temeli sağlamaktadır ve Permakültür Enstitüsü tarafından verilen Permakültür Tasarım Diploması için de ön koşuldur. Dünya çapında birçok üniversitede PDC kredi olarak sayılmaya başlanmıştır.

Bugüne kadar binlerce permakültür tasarımcısı bu kurs ile sertifika almış ve bu insanlar şu anda büyük şirketleri etkileyen eğitmenler ve ekolojik eylemciler, yeni ve alternatif iş girişimleri yaratan kişiler ve üzerinde yaşadığımız dünyayı kavrayışımızı ve sorumsuz alışkanlıklarımızı dönüştürmek üzere birlikte, dayanışma içinde çalışan gruplardan oluşan küresel bir ağ meydana getirmiştir.

Kurs, yeryüzünün birçok farklı bölgesinde ve iklim koşullarında sürdürülebilir yaşayan sistemleri kapsar; permakültür ilkelerinin gıda üretimine, ev tasarımına, inşaat faaliyetlerine, enerji tasarrufu ve üretimine uygulanışını içerir ve permakültür çözümlerini destekleyen alternatif ekonomik yapılanmaları ve hukuki stratejileri de incelemektedir.

Kurs içeriğinden bazı konular:
  • Permakültür kuramı ve ilkeleri
  • Ekolojik ev konumlandırması ve tasarımı
  • Soğuk iklimler için enerji tasarrufu yöntemleri
  • Geri dönüşüm ve atık yönetimi
  • Kentsel ve kırsal stratejiler
  • Doğadaki örüntülerin anlaşılması
  • Tasarım yöntemleri
  • Organik gıda üretimi
  • Su hasadı ve yönetimi
  • Ekolojik zararlı mücadelesi
  • Kuraklık için çözümler
  • Toprak ıslahı ve erozyon önlemleri
  • Toprak işleri
  • Çiftlik hayvanları
  • Su kültürü (su ürünleri)
  • Afete hazırlık ve önleme
  • Rüzgarkıran bitkilendirme ve yangın önlemleri
  • Biyobölgesel organizasyon
Kursun 72 saatlik müfredatını Bill Mollison’ın “Permakültür: Bir Tasarım Kılavuzu” (Permaculture: A Designers’ Manual) adlı kitabının içeriği oluşturmaktadır.

Kurs sonunda katılımcılar gruplar halinde bir tasarım çalışması yaparlar ve bu çalışmalarını diğer katılımcılara ve eğitmene sunarlar. Bu tasarım çalışması hayali bir kişi veya grup ve hayali bir arazi üzerinden yapılabileceği gibi gerçek bir danışan ve arazisi için de gerçekleştirilebilmektedir. (Kurs bir üniversite kampüsünde gerçekleştiriliyorsa kampüs peyzajının bir bölümü tasarım konusu olarak alınabilir.)

Eğitmen:

Iraz Candaş, Ağustos 2012’de Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsünün, Marmariç Permakültür‘de düzenlediği, Mustafa Fatih Bakır eğitmenliğindeki PRI Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Kursu’na katıldı. Bu eğitimden sonra, henüz 23 yaşındayken hayatına permakültür üzerinden yön vermek istediğine karar verdi. Mustafa F. Bakır’ın referansıyla Permakültür Araştırma Enstitülerinin merkezi sayılan, Geoff Lawton’ın yürütücülüğündeki Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsündeki 10 haftalık staj programına katıldı. Bu staj kapsamında;

– PDC Eğitmen Eğitimi (PDC Teacher Training, Geoff Lawton & Nadia Lawton)
– Toprak Yapıları (Earthworks, Geoff Lawton)
– Kentsel Permakültür (Permaculture Urban Landscape Design, Geoff Lawton)
– Permakültür Yardım Projesi Yönetimi ve Çalışanı (Permaculture Project Establishment – Permaculture Aid In Action, Geoff Lawton)
– Tohum Saklama ve Dirençli Beslenme Yoluyla Gıda Güvenliği (Food Security Through Nutritional Resiliance and Seed Saving, Yeni Zelanda Permakültür Araştırma Enstitüsü – Koanga Institute kurucusu Kay Baxter)
– Sürdürülebilir Toprak Yönetimi (Sustainable Soil Management, Bio-Vital sisteminin ve Trust Nature firmasının kurucusu Paul Taylor) eğitimlerini tamamladı.

Bu üç ay içinde edindiği teorik ve pratik deneyimleri kendi yurdunda bir an önce hayata geçirmek ve yereldeki insanlara dokunabilmek için Nisan 2013 itibariyle uygun bir arazi arayışına çıktı. Eylül 2013’te Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, bir permakültür eğitim, uygulama ve yaşam alanı olarak düşünülen “Kızıltepe Permakültür” arazisinin tasarım ve uygulama çalışmalarına başladı.

Ocak 2014’te Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni oldu ve bu çerçevede birçok kere, farklı şehirlerde Permakültüre Giriş Kursları verdi.

Mayıs 2014’te Owen Hablutzel’den Dönüm Hattı Tasarımına (Keyline Design) Giriş Eğitimi aldı. Temmuz 2015’te Savory Institute Türkiye Gözesi Anadolu Meraları’nın düzenlediği, Durukan Dudu ve Volkan Büyüküngör eğitmenliğindeki Uygulamalı Bütüncül Yönetim Eğitimi’ni tamamladı. Aynı yaz Kızıltepe Permakültür‘de TPAE tarafından düzenlenen PDC Kursu’nda Mustafa F. Bakır’la birlikte eğitmen olarak yer aldı.

Iraz Candaş şu an Kızıltepe Permakültür arazisinde, beş kişilik bir toplulukla Aralık 2014 itibariyle yerleştiği saman balyası ve kerpiç evinde yaşıyor. Farklı ölçeklerde ve deneysel birçok onarıcı tarım uygulamasıyla gıda ve şifa yetiştiriyor, bütüncül planlı otlatmayla süt ve besi koyunculuğu yapıyor. Doğal Arıcılık Kursu’na katıldığı Debra Roberts’tan aldığı ilhamla topluluk olarak arıcılığa başlayacaklar. Koyunlarla birlikte otlatma döngüsüne dahil edecekleri tavukları için şu anda tek eksik inşaatı beklenen tavuk traktörleri. Temiz, sağlıklı ve besleyici gıdanın yerelde üretilmesi ve tüketilmesi (türetilmesi) için Bayramiç özelinde çözümler bulmak için emek veriyor. Gerçek gıda fazlasını yereldeki insana ulaştırmak için kurduğu en büyük hayallerden biri ise pazarcılık yapmak.

Kurs tarihleri:

Kurs 21 Ağustos 2016’da başlayacak ve 2 Eylül 2016’da sonlanacaktır. Bu süre içerisinde bir gün (27 Ağustos) ders işlenmeyecektir.

PDC kursu toplam 72 saat sürer (sunumlar ve tasarım çalışmasıyle birlikte) ve günde 1,5’ar saatlik 4 oturumdan oluşur.

Ders Saatleri

10.00 – 11.30 / Ders
11.30 – 12.00 / Ara, sıcak – soğuk içecek ve yiyecek ikramı
12.00 – 13.30 / Ders
13.30 – 14.30 / Öğle yemeği arası.
14.30 – 16.00 / Ders
16.00 – 16.30 / Ara, sıcak – soğuk içecek ve yiyecek ikramı
16.30 – 18.00 / Ders

Kurs Mekanı ve Konaklama

Kurs, Çanakkale merkezde Pan Görsel Kültür Atölyesi‘nde gerçekleşecektir. 

Konaklama kurs katılımcılarına aittir. Kesin kayıt durumunda saha organizasyonunu yapan Elif Balçık tarafından uygun konaklama imkanlarıyla ilgili detaylı bilgi verilecektir.

Organizasyon:

Kursu TPAE (Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü), Elif Balçık’ın organizasyon desteğiyle düzenlemektedir. En az 15 kişinin katılımıyla gerçekleşecektir. Kayıt formları elimize ulaştıktan sonra sizinle temasa geçilerek kesin kayıt alınacaktır.

Organizasyonla ilgili yukarıda bulunmayan detaylar ve sorular için lütfen enstitü eş-yöneticisi Hazal Akduran ile görüşünüz: egitim(at)permacultureturkey.org

Kurs ücreti / Kayıt:

Günde 2 kez verilecek çay/kahve molaları sırasında içecekler ve hafif yiyecekler kurs ücretine dahildir.

900TL + KDV (Erken kayıt indirimi)(1 Temmuz’dan önce tam ödeme yapıldığında)
1100TL + KDV(Standart ücret)